Pozovite nas: +381 11 316 07 24

Prvomajska 8n, Zemun Na mapi

About us

O variksima jednjaka

O variksima jednjaka

O variksima jednjaka

Proširene vene jednjaka (variksi) su jedna od najčešćih i potencijalno veoma opasnih komplikacija povišenog pritiska u sistemu vene porte, velikog krvnog suda koji snabdeva jetru krvlju iz abdominalnih organa (creva, slezine, želuca itd). Ovakvo stanje najčešće srećemo kod pacijenata sa cirozom jetre.

Kao jedna od relativno novih endoskopskih interventnih procedura, podvezivanje variksa jednjaka predstavlja danas u svetu najpouzdaniju metodu u terapiji variksa. Tehnika se sastoji u postavljanju gumenih prstenova direktno na varikse u toku endoskopske procedure, koji nakon nekoliko dana sami otpadaju.

Ova procedura se uglavnom izvodi u analgosedaciji, (opšta anestezija nije neophodna), jer traje samo nekoliko minuta. Nakon procedure potrebno je da pacijent konzumira samo hladne napitke, a nakon 48h može se započeti i sa tečnom hranom. Ponekad se može javiti i bol nakon procedure, što se jednostavno eliminiše nekim od analgetika. Krvarenja nakon procedure su izuzetno retka pojava. Ova procedura se može ponavljati u nekoliko seansi, u zavisnosti od stepena variksa, pri čemu je razmak izmedju seansi ne manji od dve nedelje.

Ligiranje variksa jednjaka omogućava čak i potpuno eliminisanje (eradikaciju) variksa, što značajno utiče na smanjenje opasnosti od krvarenja i poboljšava kvalitet života pacijenta. Kako u terapiji akutnog krvarenja, tako i u prevenciji krvarenja, ova metoda je danas brza, jednostavna, jeftina i dostupna.

Materijal za temu “O variksima jednjaka” pripremio
Doc dr sci med Milutin Bulajić,
Direktor Centra za Endoskopiju, KBC “Dr Dragiša Mišović”.

Comments are closed.