Pozovite nas: +381 11 316 07 24

Prvomajska 8n, Zemun Na mapi

About us

Jun 8

Hemoroidalna bolest

Šta su hemoroidi?

Hemoroidi se opisuju kao varikozne odnosno proširene vene analnog kanala. To su uvećani, krvlju našikani krvni sudovi lokalizovani u analnom kanalu. Postoje dve vrste hemoroida, unutrašnji i spoljašnji u zavisnosti od mesta gde se nalaze.
Spoljašnji hemoroidi nastaju oko analnog otvora i prekriveni su tankom, osetljivom kožom. Ukoliko dodje do formiranja krvnog ugruška postaju uvećani, tvrdi i bolni. Krvare samo ukoliko dodje do spontanog provaljivanja ugruška kroz istanjenu kožu.
Unutrašnji hemoroidi nastaju u analnom kanalu i obično se ne mogu videti spolja. Prekriveni su sluzokožom i po pravilu su bezbolni. Bolovi se javljaju samo u slučaju komplikacija. Najčešći simptom je pojava krvi u stolici i ispadanje hemoroida kroz analni otvor prilikom stolice. Najčešće se nakon stolice ispali hemoroidi sami vraćaju nazad u analni kanal ali je nekada to neophodno uraditi rukom nakon stolice. U uznapredovalom stadijumu hemoroidi se stalno nalaze van analnog kanala i ne mogu se vratiti unutra. U takvim slučajevima je često uklještenje i tromboza hemoroida kada se oni jako uvećaju i postaju bolni, otečeni i podložni daljim komplikacijama.

Šta uzrokuje hemoroide?
Postoji više teorija o nastanku hemoroida ali se još uvek ne zna tačan uzrok. Faktori koji doprinose nastanku hemoroida su poznati:
• Starenje
• Hronični zatvor i proliv
• Trudnoća
• Nasledni faktori
• Dugogodišnje naprezanje prilikom stolice
• Dugo zadržavanje u toaletu prilikom stolice (čitanje novina)
Bez obzira na uzroke, kao krajnji ishod dolazi do proširenja vena čiji zid postaje istanjen i sklon pucanju što rezultira krvavljenjem.

Slika 1. Izgled unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida

Koji su najčešći simptomi ?

• Pojava krvi u stolici za vreme i nakon pražnjenja
• Ispadanje hemoroida iz anusa prilikom stolice
• Svrab u perianalnom predelu
• Bol (retko), nelagodnost

Da li hemoroidi mogu izazvati rak debelog creva?

Ne. Nema nikakve uzročne povezanosti izmedju hemoroida i raka debelog creva. Ipak, treba naglasiti da ove dve bolesti mogu biti prisutne istovremeno kod istog bolesnika. Najčešći simtom hemoroida, pojava krvi u stolici je ujedno i najčešći simptom raka debelog creva. Zato je neophodno da svaku osobu koja ima krv u stolici pregleda iskusan kolorektalni hirurg kako bi se izbegle greške u dijagnostici i lečenju koje mogu biti fatalne.

 

Kako se leče hemoroidi?

Nekada je dovoljno samo promeniti navike vezane za ishranu i pražnjenje debelog creva. Ishrana bogata voćem, povrćem sa dosta vlakana i tečnosti i izbegavanje dugog zadržavanja u toaletu te jakog naprezanja prilikom stolice su osnovne preporuke.
Lečenje unutrašnjih hemoroida zavisi od simptoma i stadijuma hemoroidalne bolesti.
• Regulisanje crevnog pražnjenja je izuzetno važan deo lečenja. Upotreba sredstava koja olakšavaju pražnjenje zajedno sa mastima ili supozitorijama za lečenje hemoroida mogu u početnim stadijumima biti dovoljni. Koriste se i peroralni preparati (tablete) sa zadovoljavajućim uspehom. Ukoliko gore navedene mere ne daju zadovoljavajuće rezultate mogu se raditi ligature (podvezivanje) hemoroida, sklerozantna terapija, fotokoagulacija i druge metode konzervativnog (neoperativnog) lečenja. Zajedničko za ove procedure je da se rade u ambulantnim uslovima i uglavnom su bezbolne ili praćene manjim bolovima.

Najčešće se sprovodi podvezivanje hemoroida odnosno terapija elastičnim ligaturama jer se tokom godina pokazala kao efikasna i sigurna. Nakon uspešnog lečenja hemoroida navedenim metodama je ipak moguća ponovna pojava simptoma odnosno hemoroida. U uznapredovalim slučajevima ili kada su gore navedeni načini konzervativnog lečenja neuspešni neophodno je operativno lečenje hemoroida. Operacija podrazumeva hirurško odstranjivanje uvećanih hemoroida i može se uraditi u uslovima jednodnevne hirurgije u opštoj ili regionalnoj anesteziji. Ponovna pojava hemoroida nakon operativnog lečenja je jako retka.

Slika 2. IV stadijum hemoroida

 

 

Slika 3. Klasična operacija hemoroida
(hemoroidektomija)

Komplikacije nakon hemoroidektomije su moguće. Mogu se javiti postoperativno krvavljenje, otežano mokrenje, oslabljena kontrola gasova i stolice, stenoza (suženje) anusa, usporeno zarastanje… Ipak, najčešći problem nakon klasične hemoroidektomije je postoperativni bol koji može biti vrlo intenzivan i trajati danima nakon operacije.
HAL = haemorrhoidal artery ligation je savremena procedura za lečenje hemoroidalne bolesti opisana prvi put u Japanu. Upotrebnom specijalnog (ultrazvučnog) aparata se u toku operacije tačno identifikuje mala arterija koja vaskularizuje hemoroidalni čvor. Podvezivanjem ove arterije dolazi do značajnog smanjenja hemoroida i prestanka simptoma hemoroidalne bolesti. U uznapredovalim stadijumima bolesti se uz ovu proceduru dodaje i RAR (recto anal repair) koja podrazumeva povlačenje hemoroidalnih čvorova u analni kanal što dovodi do prestanka simptoma ali i značajno boljeg kozmetskog efekta. Prednost ove metode u odnosu na klasićnu hemoroidektomiju je to što se ovom metodom ne vrši isecanje (odstranjivanje) tkiva tako da je mogućnost težih postoperativnih komplikacija znatno manja. Najvažnija prednost ove metode je što je intenzitet postoperativnog bola (ukoliko se uopšte i pojavi) značajno manji u odnosu na klasičnu hemoroidektomiju tako da je period oporavka nakon operacije znatno kraći.
HAL TRILOGY je najnoviji i tehnički najnapredniji način lečenja hemoroidalne bolesti koji predstavlja idealnu kombinaciju ultrazvučnih sondi i bežičnog prenosa podataka putem bluetooth veze. Ovaj sistem omogućuje hirurgu znatno precizniju identifikaciju krvnih sudova analnog kanala a zahvaljujući kompaktnom dizajnu aparata, LED osvetljenju i bluetooth tehnologiji i mnogo bolju vidljivost tako da se procedura može završiti na bezbedan način.

Više podataka o proceduri dostupno je ovde.

Savetuje se da i pored dostupnosti informacija u vezi sa hemoroidalnom bolešću i antihemoroidnih sredstava i lekova pacijenti ne leče sami sebe, da ne slušaju savete komšija i prijatelja (koji su imali iste tegobe) već da posete kolorektalnog hirurga kako bi se postavila prava dijagnoza i odredila adekvatna terapija i što je najvažnije kako bi se isključile druge, po život opasne bolesti debelog creva koje mogu imati iste simptome kao i hemoroidi.

Članak pripremio i uredio:

Doc. Univ. Dr Sci. Med. Goran Barišić
Šef odseka za funkcionalne poremećaje i pelvični pod na III odeljenju Prve hirurške klinike KCS,  Beograd

admin

Comments are closed.